Showing posts with label Genus Nettapus. Show all posts
Showing posts with label Genus Nettapus. Show all posts

Friday, June 1, 2012

>Nettapus auritus (African Pygmy Goose)

African Pygmy Goose



African Pygmy Goose
A pair in Ethiopia (female in foreground)
Conservation status
Scientific classification
Kingdom:Animalia
Phylum:Chordata
Class:Aves
Order:Anseriformes
Family:Anatidae
Genus:Nettapus
Species:N. auritus
Binomial name
Nettapus auritus
(Boddaert, 1783)

Male at Houston Zoo, USA

Female at North Carolina Zoo, USA
























The African Pygmy Goose (Nettapus auritus) is a very small perching duck from sub-Saharan Africa. It is the smallest of Africa's wildfowl. It is one of the species to which the Agreement on the Conservation of African-Eurasian Migratory Waterbirds (AEWA) applies.

>Nettapus coromandelianus (Cotton Pygmy Goose)

Cotton Pygmy Goose



Cotton Pygmy Goose
Male (behind), and female, race albipennis
Conservation status
Scientific classification
Kingdom:Animalia
Phylum:Chordata
Class:Aves
Order:Anseriformes
Family:Anatidae
Genus:Nettapus
Species:N. coromandelianus
Binomial name
Nettapus coromandelianus
Gmelin, 1789
Subspecies
  • N. c. coromandelianus
(Lesser Cotton Pygmy Goose)
  • N. c. albipennis
(Greater Cotton Pygmy Goose)
The Cotton Pygmy Goose or the Cotton Teal, Nettapus coromandelianus is a small perching duck which breeds in Pakistan, India, Bangladesh, southeast Asia and south to northern Australia.

Description


Male in Thailand

Female in Thailand

Females resting with a Whiskered Tern near Hodal
Small examples are the smallest waterfowl on earth, at as little as 160 g (5.5 oz) and 26 cm (10.5 in). White predominates in this bird's plumage. Bill short, deep at base, and goose-like.
Male in breeding plumage is glossy blackish green crown, with white head, neck, and underparts; a prominent black collar and white wing-bar. Rounded head and short legs. In flight, the wings are green with a white band, making the male conspicuous even amongst the huge flying flocks of the Lesser Whistling Duck, which share the habitat. Female paler, without either black collar and only a narrow or nonexistent strip of white wing-bar. In non-breeding plumage (eclipse) male resembles female except for his white wing-bar. Flocks on water bodies (jheels), etc.
Call: A peculiar clucking, uttered in flight

Distribution

It is largely resident, apart from dispersion in the wet season, but Chinese birds winter further south. It nests in tree holes, laying 8-15 eggs.
This is an abundant species in Asia, although the slightly larger Australian race appears to be declining in numbers.
Found on all still freshwater lakes (jheels), rain-filled ditches, inundated paddy fields, irrigation tanks, etc. Becomes very tame on village tanks wherever it is unmolested and has become inured to human proximity. Swift on the wing, and can dive creditably on occasion.

Behaviour

Its food is chiefly seeds and vegetable matter, especially water lilies; also insects, crustaceans, etc.
The nesting season is July to September (SW. monsoon). Its nest is a natural hollow in a tree-trunk standing in or near water, sometimes lined with grass, rubbish and feathers. It lays 6 to 12 eggs, which are ivory white.

>Nettapus pulchellus (Green Pygmy Goose)

Green Pygmy Goose


Green Pygmy Goose
Conservation status
Scientific classification
Kingdom:Animalia
Phylum:Chordata
Class:Aves
Order:Anseriformes
Family:Anatidae
Genus:Nettapus
Species:N. pulchellus
Binomial name
Nettapus pulchellus
Gould, 1842
The Green Pygmy Goose (Nettapus pulchellus) is a small perching duck which breeds in southern New Guinea and northern Australia.
First described in 1842 by the ornithologist John Gould, its specific name is derived from diminutive of the Latin adjective pulcher "pretty".It is one of three species in the Afro-Asian genus Nettapus, an ancient and unusual group of ducks. No subspecies are recognised.
Ranging from 30 to 36 cm (12–14 in) in length, it is one of the smallest species of duck. It has a 48 to 60 cm (19–24 in) wingspan. It has a small bill and compact form. The breeding male has a predominantly dark green back, neck and crown, white cheeks and dark green, pale grey and white scalloped underparts. The tail and primary flight feathers and primary coverts are black, while the secondary flight feathers are white. The secondary coverts are a dark iridescent green. This iridescence is lost outside of the breeding season and the plumage is duller. It exhibits sexual dimorphism, the female has a barred rather than green neck and otherwise resembles the non-breeding male. Immature birds are duller, and have mottled dark brown heads.
The male has a high-pitched whistle and the female a lower-pitched call.
The Green Pygmy Goose is found in southern New Guinea and across northern Australia (from Western Australia, through Northern Territory and into Queensland). To the west, it commonly reaches Timor-Leste, where it possibly breeds at Lake Iralalara. It is largely resident, apart from dispersion in the wet season. The habitat is well vegetated lowland lagoons and other permanent fresh waters.
The Green Pygmy Goose nests in tree hollows. Eight to twelve eggs are laid and the incubation period is 26 days.

Various views and plumages

>>Genus Nettapus (Pygmy goose)

Pygmy goose



Pygmy Geese
Green Pygmy Goose
Scientific classification
Kingdom:Animalia
Phylum:Chordata
Class:Aves
Order:Anseriformes
Family:Anatidae
Subfamily:Anatinae
Genus:Nettapus
Brandt, 1836
Species
  • Nettapus pulchellus
  • Nettapus coromandelianus
  • Nettapus auritus
The pygmy geese are a group of very small "perching ducks" in the genus Nettapus which breed in the Old World tropics. They are the smallest of all wildfowl. As the "perching ducks" are a paraphyletic group, they need to be placed elsewhere. The initially assumed relationship with the dabbling duck subfamily Anatinae has been questioned, and it appears they form a lineage in an ancient Gondwanan radiation of waterfowl, within which they are of unclear affinities. An undescribed fossil species from the late Hemphillian (5.0-4.1 mya) of Jalisco, central Mexico, has also been identified from the distal end of a tarsometatarsus. It is only record of the genus in the New World.
There are three extant species in the genus:
  • Green Pygmy Goose Nettapus pulchellus of northern Australia and southern New Guinea.
  • Cotton Pygmy Goose Nettapus coromandelianus of Southeast Asia.
  • African Pygmy Goose Nettapus auritus of sub-Saharan Africa.
Their habitat is still freshwater lakes, where these neat ducks feed on seeds and other vegetation, especially water lilies.
Pygmy geese have short bills, rounded heads and short legs. They nest in tree holes.