Showing posts with label Feed the birds. Show all posts
Showing posts with label Feed the birds. Show all posts

Saturday, June 16, 2012

>Chaetura pelagica (Chimney Swift)

Chimney Swift




Chimney Swift
Conservation status

Near Threatened (IUCN 3.1)
Scientific classification
Kingdom:Animalia
Phylum:Chordata
Class:Aves
Order:Apodiformes
Family:Apodidae
Genus:Chaetura
Species:C. pelagica
Binomial name
Chaetura pelagica
(Linnaeus, 1758)
The Chimney Swift (Chaetura pelagica) is a small bird (a type of swift).

Physical description

In flight, this bird looks like a flying cigar with long slender curved wings. The plumage is a sooty grey-brown; the throat, breast, underwings and rump are paler. They have short tails. Chimney swifts also have the shortest legs of any bird native to Ontario.

Reproduction


At nest
The breeding season of Chimney Swifts is from May through July. Their breeding habitat is near towns and cities across eastern North America. Originally, these birds nested in large hollow trees, but now they mainly nest in man-made structures such as large open chimneys. The nest is made of twigs glued together with saliva and placed in a shaded location. They will lay three to seven white eggs, which the female will cover at night. The incubation period is 19-20 days, and the fledglings leave the nest after a month. Chimney swifts can nest more than once in a season. While Chimney swifts will roost together in large numbers, it is rare to find more than one nest per chimney. Nesting sites are normally small chimneys but nests are also built in large communal roosts. It is suspected that fledged young are often fed by their parents while the young roost together in large communal roosts.

Behavior

They are long distance migrants and winter in eastern Peru; other nesting locations in South America may exist. They migrate in flocks. This species has occurred as a very rare vagrant to western Europe. The gregarious nature of this species is reflected in that two individuals of this species turned up together on the Isles of Scilly.

Feeding habits

These birds live on the wing, foraging in flight. They eat flying insects. They usually feed in groups, flying closely together and making a high-pitched chipping noise. A vigilant observer can see them entering and exiting chimneys at a high speed, almost as if they were being shot out. Their flight is distinctive: they make rapid angular turns unlike most other birds.
Their population may have increased historically with the introduction of large chimneys as nesting locations. With suitable man-made habitat becoming less common, their numbers are declining in some areas. They were listed as Threatened by COSEWIC for several years with a likely listing of the species on Schedule 1 of the Species at Risk Act.

Thursday, April 12, 2012

>Aegithalos concinnus (Black-throated Bushtit)

Black-throated Bushtit

Black-throated Bushtit
Conservation status
Scientific classification
Kingdom:Animalia
Phylum:Chordata
Class:Aves
Order:Passeriformes
Family:Aegithalidae
Genus:Aegithalos
Species:A. concinnus
Binomial name
Aegithalos concinnus
(Gould, 1855)
The Black-throated Bushtit {Aegithalos concinnus), also known as the Black-throated Tit, is a very small passerine bird in the family Aegithalidae.

Taxonomy

The species has six currently recognised subspecies, and several others have been suggested. Genetic studies have suggested that these subspecies may represent separate species, but further research is needed.

Description

The Black-throated Bushtit is a small passerine, around 10.5 cm long and weighing 4-9 g.There is considerable racial variation in the plumage, but all subspecies have a medium length tail (as opposed to the long tail of the related Long-tailed Tit), a black throat and a black 'bandit mask' around the eye. The nominate race has a chestnut cap, breast band and flanks and dark grey back, wings and tail, and a white belly. The other subspecies have generally the same pattern (minus the chest band) but with grey caps or all grey bellies and flanks. Both sexes are alike.

Distribution and habitat

It ranges from the foothills of the Himalayas in Pakistan and northern India through large areas of southern China, northern Burma and Vietnam, and Taiwan. Disjunct populations also occur in southern Vietnam and the island of Hainan. It lives in open broadleaf forest as well as pine forest, generally occurring in middle altitudes.

Behaviour

The Black-throated Bushtit is highly social and will travel in large flocks of up to 40 birds.

Breeding

The nest is constructed out of moss and lichen and hangs from the branches of trees.

Feeding

The species feeds on small insects and spiders, as well as small seeds, fruits and berries (particularly raspberries). Group numbers swell during the non-breeding season, but smaller groups exist year round. These groups will often join mixed-species feeding flocks.

>Aegithalos caudatus (Long-tailed Tit)

Long-tailed Tit


Long-tailed Tit
Scandinavian form
Conservation status
Scientific classification
Kingdom:Animalia
Phylum:Chordata
Class:Aves
Order:Passeriformes
Family:Aegithalidae
Genus:Aegithalos
Species:A. caudatus
Binomial name
Aegithalos caudatus
(Linnaeus, 1758)
The Long-tailed Tit or Long-tailed Bushtit (Aegithalos caudatus) is a common bird found throughout Europe and Asia. There are several extensive accounts of this species, most notably Cramp and Perrins, 1993; Gaston, 1973; and Harrap and Quinn, 1996. The majority of relevant research has been directed at its social and breeding behaviour.

Taxonomy


In the Netherlands
The Long-tailed Tit was first classified as a true tit of the Parus group. Parus has since been split from the Aegithalidae, becoming a distinct family containing three genera:
  • Aegithalos (long-tailed tits), five species including A. caudatus
  • Psaltria (Pygmy Tit), monotypic
  • Psaltriparus (Bushtit), monotypic.
This is the only representative of the Aegithalidae in northern Eurasia. The Long-tailed Tit exhibits complex global variation with 19 races recognised, divisible into four groups:
  • the caudatus group in northern Europe and Asia. A. c. caudatus has a pure white head
  • the europaeus group in southern and western Europe, north-east China, and Japan. Separating rosaceus from other members of the Europaeus group though is problematic, relying on varying thickness of the crown stripes and amount of streaks and colour on the underparts
  • the alpinus group in Mediterranean Europe and south-west Asia.
  • the glaucogularis group in China.
Where the groups meet there are extensive areas occupied by very variable ‘hybrids’. The British Long-tailed Tit, subspecies rosaceus, belongs to the europaeus group. Biochemical evidence has shown Aegithalidae to be closely related to the babblers.

Description

This species has been described as a tiny (at only 13–15 cm in length, including its 7–9 cm tail), round-bodied tit with a short, stubby bill and a very long, narrow tail.The sexes look the same and young birds undergo a complete moult to adult plumage before the first winter. The plumage is mainly black and white, with variable amounts of grey and pink

Distribution and habitat

The Long-tailed Tit is globally widespread throughout temperate northern Europe and Asia, into boreal Scandinavia and south into the Mediterranean zone It inhabits deciduous and mixed woodland with a well-developed shrub layer, favouring edge habitats. It can also be found in scrub, heathland with scattered trees, bushes and hedges, in farmland and riverine woodland, parks and gardens. The bird's year-round diet of insects and social foraging bias habitat choice in winter towards deciduous woodland, typically of Oak (Quercus sp.), Ash (Fraxinus sp.) and locally Sycamore species. For nesting, strong preference is shown towards scrub areas. The nest is usually built in thorny bushes less than 3 metres above the ground

Status

Globally, common throughout its range, only becoming scarce at the edge of the distribution. The IUCN, Birdlife International and The British Trust for Ornithology (BTO) all list Aegithalos caudatus as a ‘species of least concern’, currently under little or no threat and is reasonably abundant. Due to their small size they are vulnerable to extreme cold weather with population losses of up to 80% being recorded in times of prolonged cold. It is thought that populations rapidly return to previous levels due to high breeding potential.

Ecology

Food and feeding

The Long-tailed Tit is insectivorous throughout the year. It eats predominately arthropods, preferring the eggs and larvae of moths and butterflies. Occasional vegetable matter is taken in the autumn.

Nest


A Long-tailed Tit in its nest.
The nest of the Long-tailed Tit is constructed from four materials - lichen, feathers, spider egg cocoons and moss, over 6000 pieces in all for a typical nest. The nest is a flexible sac with a small, round entrance on top, suspended either low in a gorse or bramble bush or high up in the forks of tree branches. The structural stability of the nest is provided by a mesh of moss and spider silk. The tiny leaves of the moss act as hooks and the spider silk of egg cocoons provides the loops; thus forming a natural form of velcro. The tit lines the outside with hundreds of flakes of pale lichens - this provides camouflage. Inside, it lines the nest with more than 2000 downy feathers to insulate the nest.

Social behaviour

This is by far the most well-studied aspect of the species. Extensive work has been done by Gaston (1973), Glen (1985) and Glen and Perrins (1988), Lack and Lack (1958) at Wytham Wood, England. Further important studies were carried out by Riehm (1970) in Germany and Nakamura (1962, 1967, 1969, 1972) in Japan. These works are brought together in a detailed summary by Cramp and Perrins (1993).
Outside the breeding season they form compact flocks of 3 to 30 birds, composed of family parties (parents and offspring) from the previous breeding season, together with any extra adults that helped to raise a brood (see below)These flocks will occupy and defend territories against neighbouring flocks. The driving force behind the flocking behaviour is thought to be that of winter roosting, being susceptible to cold; huddling increases survival through cold nights.
In February–March, all members of the winter flock will pair and attempt to nest, with the males remaining within the winter territory and the females having a tendency to wander to neighbouring territories. The nests are compact, domed constructions made from moss woven together with spider webs and hair. The outside is camouflaged with up to 3,000 flakes of lichen and lined with an average of 1,500 (up to 2,600) small feathers. Nests suffer a high rate of predation with only 17% success.
Pairs whose nests fail have three choices: try again, abandon nesting for the season or help at a neighbouring nest. It has been shown that failed pairs split and help at the nests of male relatives,recognition being established vocally The helped nests have greater success due to higher provisioning rates and better nest defence At the end of the breeding season, in June–July, the birds reform the winter flocks in their winter territory.

Voice

Vocalisations are a valuable aid to locating and identifying these birds. When in flocks they issue constant contact calls and are often heard before they are seen. They have three main calls, a single high pitched ‘pit’, a ‘triple trill’ eez-eez-eez, and a rattling ‘schnuur’. The calls become faster and louder when the birds cross open ground or if an individual becomes separated from the group.

Tuesday, February 28, 2012

>>Genus Harpia (Harpy Eagle)

Harpy Eagle
Harpy Eagle
Conservation status
Scientific classification
Kingdom:Animalia
Phylum:Chordata
Class:Aves
Order:Falconiformes
(or Accipitriformes, q.v.)
Family:Accipitridae
Genus:Harpia
Vieillot, 1816
Species:H. harpyja
Binomial name
Harpia harpyja
(Linnaeus, 1758)
The Harpy Eagle is rare throughout its range, which extends from Mexico to Argentina.
The Harpy Eagle (Harpia harpyja), sometimes known as the American Harpy Eagle, is aNeotropical species of eagle. It is the largest and most powerful raptor found in the Americas, and among the largest extant species of eagles in the world. It usually inhabits tropical lowlandrainforests in the upper (emergent) canopy layer. Destruction of its natural habitat has seen it vanish from many parts of its former range, and it is almost extinct in Central America.


Taxonomy

This Harpy Eagle was first described by Linnaeus in his Systema Naturae in 1758 as Vultur harpyja, after the mythological beast harpy. The only member of the genus Harpia, The Harpy Eagle is most closely related to the Crested Eagle (Morphnus guianensis) and the New Guinea Harpy Eagle (Harpyopsis novaeguineae), the three composing the subfamily Harpiinae within the large family Accipitridae. Previously thought to be related, the Philippine Eagle has been shown by analysis of DNA to belong elsewhere in the raptor family as it is related to the Circaetinae.
Its name refers to the harpies of Ancient Greek mythology. These were wind spirits that took the dead to Hades, and were said to have a body like an eagle and the face of a human.


Description

The upper side of the Harpy Eagle is covered with slate black feathers, and the underside is mostly white, except for the feathered tarsi, which are striped black. There is a black band across the chest up to the neck. The head is pale grey, and is crowned with a double crest. The plumage of male and female is identical. The tarsus is up to 13 cm (5.1 in) long.

Upper body of an adult in captivity
Female Harpy Eagles typically weigh 6 to 9 kg (13 to 20 lb).One exceptionally large captive female, "Jezebel", weighed 12.3 kg (27 lb). Being captive, this large female may not be representative of the weight possible in wild Harpy Eagles due to differences in the food availability.The male, in comparison , is much smaller and weighs only about 4 to 4.8 kg (8.8 to 11 lb).The wings are relatively short and stubby, the female wing length measuring 58.3–62.6 cm, and the male wing length 54.3–58 cm. Harpy Eagles are 89–105 cm (2.92–3.44 ft) long and have a wingspan of 176 to 201 cm (5 ft 9 in to 6 ft 7 in). It is sometimes cited as the largest eagle, however the Philippine Eagle is slightly longer on average and the Steller's Sea Eagleis slightly heavier on average , although the wingspan of the Harpy Eagle is relatively small (an adaptation that increases maneuverability in forested habitats and is shared by other raptors in similar habitats) and is surpassed by several large eagles who live in more open habitats, such as the Haliaeetus and Aquila eagles.The extinct Haast's Eagle was significantly larger than all extant eagles, including the Harpy.


Distribution and habitat

Rare throughout its range, the Harpy Eagle is found from Mexico, through Central America and into South America to Argentina. In Central America the species is almost extinct, subsequent to the loss of much of the rainforest there. In rainforests they live from the canopy to the emergent. Within the rainforest they hunt in the canopy or sometimes on the ground, and perch on emergent trees looking for prey.


Behavior

Feeding


Feeding at Zoo Miami, USA
The Harpy Eagle is an actively hunting carnivore and is an apex predator, meaning that adults are at the top of a food chain and have no natural predators. Its main prey are tree-dwelling mammals such as sloths, monkeys, coatis, porcupines, kinkajous, anteatersand opossums ; research conducted by Aguiar-Silva between 2003 and 2005 in a nesting site inParintins, Amazonas, Brazil, collected remains from prey offered to the nestling and after sorting them, concluded that, in terms of individuals preyed upon, the harpy's prey basis was composed in 79% by sloths from two species: Bradypus variegatus amounting to 39% of the individual prey base, and Choloepus didactylus to 40%; various monkeys amounted to 11.6% of the same prey base. In a similar research venture in Panama, where a couple of captive-bred subadults was released, 52% of the male's captures and 54% of the female's were of two sloth species (Bradypus variegatus and Choloepus hoffmanni). In the Pantanal, a pair of nesting eagles preyed on the porcupine Coendou prehensilis and on the agouti Dasyprocta azarae. The eagle may also attack bird species such as macaws: At the Parintins research site, the Red-and-green Macaw made up for 0.4% of the prey base, with other birds amounting to 4.6%.Additional prey items reported include reptiles such as iguanas and snakes. On occasion, larger prey such as capybaras and young deer are taken and they are usually taken to a stump or low branch and partially eaten, since they are too heavy to be carried whole to the nest.The Harpy may take domestic livestock but this is extremely rare. They control population of mesopredators such as capuchin monkeys which prey extensively on bird's eggs and which (if not naturally controlled) may cause local extinctions of sensitive species.
The Harpy's talons are extremely powerful and assist with suppressing prey. The Harpy Eagle can exert a pressure of 42 kgf/cm² (4.1 MPa or 530 lbf/in2 or 400 N/cm2) with its talons.It can also lift more than three-quarters of its body weight. That allows the bird to snatch a live sloth from tree branches, as well as other huge prey items: There are accounts of Harpies capturing and flying off with howler monkeys andsloths weighing up to 6.5 to 7.7 kg (14 to 17 lb).


Breeding

A pair of Harpy Eagles lays two white eggs in a large stick nest high in a tree, and raise one chick every 2–3 years. After the first chick hatches, the second egg is ignored and fails to hatch. The chick fledges in 6 months, but the parents continue to feed it for another 6 to 10 months. It can be aggressive toward humans who disturb its nesting sites or appear to be a threat to its young. The harpy often builds its nest in the crown of the kapok tree, one of the tallest trees in South America. In many South American cultures it is considered bad luck to cut down the kapok tree, which may help safeguard the habitat of this stately eagle. The bird also uses other huge trees to build its nest on, such as the Brazil nut tree. A nesting site found in the Brazilian Pantanal was built on a Cambará tree (Vochysia divergens).


Status and conservation


Sub-adult, "Panama," in Belize Zoo, Belize
The Harpy Eagle is threatened primarily by habitat loss provoked by the expansion of logging, cattle ranching, agriculture and prospecting; secondarily by being hunted as an actual threat to livestock and/or a supposed one to human life, due to its great size.Such threats apply throughout its range, in large parts of which the bird has become a transient sight only: in Brazil, it was all but totally wiped out from the Atlantic rainforest and is only found in numbers in the most remote parts of the Amazon Basin; a Brazilian journalistic account of the mid-1990s already complained that at the time it was only found in numbers, in Brazilian territory, on the northern side of the Equator.Scientific 1990s records, however, suggest that the Harpy Atlantic Forest population may be migratory. Subsequent research in Brazil has established that, as of 2009, the Harpy Eagle, outside the Brazilian Amazon, is critically endangered in Espírito Santo,São Paulo andParaná, endangered in Rio de Janeiro, and probably extirpated in Rio Grande do Sul and Minas Gerais - the actual size of their total population in Brazil is unknown.
Globally, The Harpy Eagle is considered Near Threatened by IUCN and threatened with extinction by CITES (appendix I). The Peregrine Fund until recently considered it a "conservation-dependent species", meaning it depends on a dedicated effort for captive breeding and release to the wild as well as habitat protection in order to prevent it from reaching endangered status but now has accepted the Near Threatened status. The Harpy Eagle is considered critically endangered in Mexico and Central America, where it has been extirpated in most of its former range: in Mexico, it used to be found as far North as Veracruz, but today probably occurs only in Chiapas in the Selva Zoque. It is considered as Near Threatened or Vulnerable in most of the South American portion of its range: at the Southern extreme of its range, in Argentina, it's found only in the Parana Valley forests at the province of Misiones.It has disappeared from El Salvador, and almost so from Costa Rica.


National initiatives


Adult at São Paulo Zoo, Brazil

Adult in Belize
Various initiatives for restoration of the species are currently afoot in various countries: Since 2002, Peregrine Fund initiated a conservation and research program for the Harpy Eagle in the Darién Province, Panama. A similar—and grander, given the dimensions of the countries involved—research project is currently occurring in Brazil, at the National Institute of Amazonian Research, through which 45 known nesting locations (presently updated to 62, only three outside the Amazonian Basin and all three presently inactive) are being monitored by researchers and volunteers from local communities. A Harpy Eagle chick has been fitted with a radio transmitter that allows it to be tracked for more than three years via a satellite signal sent to INPE (Brazilian National Institute for Space Research).Also, a photographic recording of a nest site in the Carajás National Forest is presently being made by the photographer for the Brazilian edition of National Geographic Magazine João Marcos Rosa.
In Belize, there exists The Belize Harpy Eagle Restoration Project. It began in 2003 with the collaboration of Sharon Matola, Founder & Director of The Belize Zoo and The Peregrine Fund. The goal of this project was the reestablishment of the Harpy Eagle within Belize. The population of the eagle declined as a result of forest fragmentation, shooting, and nest destruction, resulting in near extirpation of the species. Captive bred Harpy Eagles were released in the Rio Bravo Conservation and Management Area in Belize, chosen for its quality forest habitat and linkages with Guatemala and Mexico. Habitat linkage with Guatemala and Mexico were important for conservation of quality habitat and the Harpy Eagle on a regional level. As of November 2009, fourteen Harpy Eagles have been released and are monitored by the Peregrine Fund, through satellite telemetry.
In January 2009, a chick from the all but extirpated population in the Brazilian state of Paraná was hatched in captivity at the preserve kept at the vicinity of the Itaipu dam by the Brazilian/Paraguayan state-owned company Itaipu Binacional. In September 2009, an adult female, after being kept captive for twelve years in a private reservation, was fitted with a radiotransmitter before being restored to the wild in the vicinity of the Pau Brasil National Park (formerly Monte Pascoal NP), in the State of Bahia.
In December 2009, a 15th Harpy Eagle was released into the Rio Bravo Conservation and Management Areain Belize. The release was set to tie in with the United Nations Climate Change Conference 2009, inCopenhagen. The 15th eagle, nicknamed "Hope," by the Peregrine officials in Panama, was the "poster child" for forest conservation in Belize, a developing country, and the importance of these activities in relation to Global Warming and Climate Change. The event received coverage from Belize's major media entities, and was supported and attended by the U.S. Ambassador to Belize, Vinai Thummalapally, and British High Commissioner to Belize, Pat Ashworth. 
In Colombia, as of 2007, a couple of Harpies composed of an adult male and a subadult female confiscated from wildlife trafficking were restored to the wild and monitored in Paramillo National Park in Córdoba, another couple being kept in captivity at a research center for breeding and eventual release. A monitoring effort with the help of volunteers from local Native American communities is also afoot inEcuador, including the joint sponsorship of various Spanish universities—this effort being similar to another one going on since 1996 inPeru, centered around a Native Community in the Tambopata Province, Madre de Dios Region.Another monitoring project, begun in 1992, was operating as of 2005 in the state of Bolívar, Venezuela.


Popular culture


Harpy Eagle in flight.