Showing posts with label Genus Accipiter. Show all posts
Showing posts with label Genus Accipiter. Show all posts

Saturday, March 24, 2012

>Accipiter virgatus (Besra)

Besra


Besra
Conservation status
Scientific classification
Kingdom:Animalia
Phylum:Chordata
Class:Aves
Order:Falconiformes (or Accipitriformes, q.v.)
Family:Accipitridae
Genus:Accipiter
Species:A. virgatus
Binomial name
Accipiter virgatus
Temminck, 1822
The Besra, Accipiter virgatus, is a bird of prey in the family Accipitridae.
The Besra is a widespread resident breeder in dense forests throughout south Asia fromPakistan and India to south China and Indonesia. It nests in trees, building a new nest

Female Besra in Ankola, Karnataka
each year. It lays 2 to 5 eggs.
This bird is a medium-sized raptor (29 to 36 cm) with short broad wings and a long tail, both adaptations to fast manoeuvring. The normal flight of this species is a characteristic "flap–flap–glide", and the barred underwings are a distinction from the Shikra, A. badius.
This species is like a darker version of the widespread Shikra, but all plumages have a dark vertical throat stripe. The adult male Besra has dark blue-grey upperparts, and is white, barred reddish below. The larger female is browner above than the male. The juvenile is dark brown above and white, barred with brown below. It has a barred tail.
In winter, the Besra will emerge into more open woodland including savannah and cultivation. Its hunting technique is similar to other small hawks such as theSparrowhawk and the Sharp-shinned Hawk, relying on surprise as it flies from a hidden perch or flicks over a bush to catch its prey unaware.
The prey is lizards, dragonflies, and small birds and mammals.

>Accipiter (bicolor) chilensis (Chilean Hawk)

Chilean Hawk


Chilean Hawk
Conservation status
CITES Appendix II (CITES)
Scientific classification
Kingdom:Animalia
Phylum:Chordata
Class:Aves
Order:Falconiformes (or Accipitriformes, q.v.)
Family:Accipitridae
Subfamily:Accipitrinae
Genus:Accipiter
Species:A. chilensis (disputed)
Binomial name
Accipiter chilensis
Philippi & Landbeck, 1864
Synonyms
Accipiter bicolor chilensis Philippi & Landbeck, 1864 (but see text)
The Chilean Hawk (Accipiter (bicolor) chilensis) is a bird of prey species belonging to the typical hawks. It breeds in Andes forests from central Chile and westernArgentina south to Tierra del Fuego, from sea level to 2,700 m altitude (though birds are rarely observed above 1,000 m). Some winter apparently in the lowlands of NW Argentina.
It is sometimes considered to be a subspecies of its northern relative the Bicolored Hawk (A. bicolor), and sometimes a distinct species. The two show differences inhabitat preference and have allopatric distributions. But the situation is complicated by the subspecies pileatus, which is intermediate in plumage between bicolor andchilensis, and has been variously assigned to either species by those that consider them distinct.

Description

The male is 37 to 38 cm long, while the larger female measures 41 to 42 cm. The adults have black upperparts, and an ash-grey chest and abdomen with dark barring. The throat has longitudinal dark stripes and the undertail is white. The uppertail is brown with 5 or 6 dark bands. The legs are greenish yellow, and the eyes are yellow. The sexes have similar plumage.
Young birds have browner upperparts with cream fringes to the feathers. The paler chest and abdomen have longitudinal stripes. The paler uppertail makes the banding more obvious.
Birds are only vocal during the breeding season. While engaging in reproductive activity, its calls do not seem to differ from those of the Bicoloured Hawk. This has at least two rather high-pitched scolding vocalizations: a barking row of keh or kow, and a woodpecker-like faster and accelerating staccato of kek calls. These are given near the nest and might announce intruders such as the scientists coming to study the birds. A series of higher-pitched kie, given by a definite Chilean Hawk under similar circumstances, might replace one of the above, or it might be a distinct type of call. Pairmates address each other with a squealing waaah, and a soft clear whistle is apparently used by parents to communicate something to the young.

Distribution

In Argentina, it is found north to Neuquén Province at about 36° latitude. The northern limit of the breeding range in Chile is not well known. In significant numbers, the Chilean Hawk probably only occurs north to O'Higgins Region, though it at least occasionally breeds in Valparaíso Region, and perhaps also in Coquimbo Region and Fray Jorge National Park from where there are a few sightings. The southern limit is generally accepted to be at about 55° latitude in Tierra del Fuego.
Their movement patterns are not well resolved. Generally it seems to be sedentary, but there is a seasonal influx of Chilean Hawks to NW Argentina. Perhaps they follow the swarms of migrant passerines or even Chilean Pigeons (Columba araucana). It has been recorded as breeding in Magallanes Province but migrating away afterwards. Young birds seem to be quite prone to vagrancy: there is one certain and one possible record from Tafí del Valle and Oasis de Pica, respectively; both locations are hundreds of kilometers north even of the suspected breeding range.

Ecology

The Chilean Hawk is specifically found in temperate forest. Far more rarely, it is also found in sclerophyllous forest, parkland and mixed forest and open habitat. Top hunt, it also visits open areas like shrubland, grassland or agricultural land to hunt. It is rarely if ever seen in heavily human-modified habitat however, and the few individuals that have been encountered in city parks and gardens are probably not resident birds. As it seems, it requires not much less than 200 hectares of native forest to breed.
Typically, forest inhabited by this bird is dominated by Araucaria and southern beech (Nothofagus). Particular species that have been recorded are coihue (N. dombeyi), hualle (N. obliqua) and lenga (N. pumilio). It probably tolerates some logging, as long as the native character of the forest is not altered. Secondary growth with abundant mature trees remaining and dense undergrowth, e.g. of South American mountain bamboo (Chusquea), as caused by limited logging activity, may even be prime breeding habitat, although too little is known to be certain. When enough native forest is present, plantations, e.g. of introduced pines, are also utilized.
During the day, it likes to perch on branches in its territory, moving between favorite areas of forest in low flight. Areas with strong human activity like settlements are approached cautiously; it is generally not a bird that announces its presence. Pairs split outside the breeding season; it is not studied whether they are monogamous only during the breeding season or for several seasons. It seldom soars unrelated to reproductive activity. Males do aerobatic displays in courtship, such as a double loop resembling an upright "8".
The louse Colpocephalum turbinatum was found on a museum specimen of the Chilean Hawk, but whether it actually parasitizes these birds or had simply crossed over from some other specimen is not known.

Food and feeding

It is not well known how this carnivore catches its prey, but as it seems it is optimized for pursuit of small and maneuvrable birds throughout all levels of the forest. It is also able to seize large insects in mid-air. Both active searching for prey and sitting in ambush to wait what might come along has been observed. Buring the breeding season, pairs may cooperate in hunting; their different sizes ensures that they do not compete for prey much.
The Chilean Hawk's food is almost exclusively birds (97.8% of all prey remains in one study),in particular a diverse selection of forestpasserines. More than 30 bird species are documented to be eaten by this hawk at least occasionally. Rodents of at least 4 species and every now and then an occasional insect or squamate round off its diet.
The Chilean Hawk hunts forest passerines quite indiscriminately of species, habitat or habits provided they have the right size, though it has a preference for species that live closer to the forest floor. Depending on availability, favorite prey species include Thorn-tailed Rayadito(Aphrastura spinicauda) Black-chinned Siskin (Carduelis barbata), White-crested Elaenia (Elaenia albiceps), Austral Thrush (Turdus falcklandii) and Fire-eyed Diucon (Xolmis pyrope). It has been claimed that the Chilean Pigeon (Columba araucana) constitutes important prey, but this seems only to be correct at certain times or places, if at all.

Reproduction

This hawk breeds in the austral summer. Pairs apparently form from mid-late October on. Incubating birds have been observed in December, and chicks are seen from about New Year's Eve to February, after which the families disperse again. A 1937 nest and a 1945 egg description of the Chilean Hawk appear to be based on a misidentification; the nest at least was probably of the Chimango Caracara (Milvago chimango).
The oval platform nest measures about 50–80 by 50–60 cm and is some 25 cm high when freshly built. Some nests are more than twice as high; these might have been used in several years. It is built from strongly intertwined dry twigs and sticks. It is placed on forked branches in the upper part of a tree, close to the main trunk or a main vertical branch, some 16–20 m above ground. At least locally, full-grown coihue trees (Nothofagus dombeyi) seem to be much preferred for nesting. Nests are sometimes reused in successive seasons, but more often a new nest is constructed in a different tree every season.
The clutch is probably two, sometimes three and rarely one, as usual for Accipitridae. The eggs are dull light bluish to off-white all over and are shaped like a chicken's egg. The eggshell's inside has a slightly more pronounced bluish tinge. Incubation lasts probably about 3 weeks. The parents defend their nesting grounds against other birds of prey, such as the Red-backed Hawk (Buteo polyosoma); during approaches by such potentially dangerous species, the nestlings will tuck away their heads. It seems that 2 or 3 young are raised on a regular basis, unlike in many other Accipitridae where only the strongest nestling survives.

Status

Because of its forest habitat and secretive behaviour, the Chilean Hawk is one of the least-studied raptors in the Patagonian temperate forest. It is considered relatively common in the Cape Horn region, e.g. in Ñuble National Reserve, population densities as high as 4 birds per square km have been recorded. Elsewhere, it is far less often seen and usually quite rare. Attempts to assess its population density are hampered by the fact that it requires a certain amount of prime habitat to settle in a locale at all. Thus, much otherwise suitable land might be under-utilized by these birds, and subpopulations have an extremely patchy distribution.
It is listed as a rare or insufficiently known species in Chile and legally protected under the Hunting Law. In Argentina it is not listed as threatened. On a global scale, it is a rare bird, though not under immediate threat. Populations may decline due to increasing habitat loss from extensive fires, logging pressures, and hunting. It is not evaluated by the IUCN, as they do not consider it specifically distinct, but is included on the CITES Appendix II as part of the blanket listing of Falconiformes.

>Accipiter bicolor (Bicoloured Hawk)

Bicoloured Hawk


Bicoloured Hawk
Conservation status
Scientific classification
Kingdom:Animalia
Phylum:Chordata
Class:Aves
Order:Falconiformes (but see there)
Family:Accipitridae
Genus:Accipiter
Species:A. bicolor
Binomial name
Accipiter bicolor
(Vieillot, 1817)
The Bicoloured Hawk or Bicolored Hawk (Accipiter bicolor) is a species of medium-sized bird of prey in the Accipitridae family. It is found in forest, woodland, second growth, plantations, and wooded savanna in southeastern Mexico, Central America, and northern and central South America(as far south as northern Argentina). Though generally uncommon, it is the most common species of Accipiter in most of its range, but it does not occur at altitudes above 2,700 metres (8,900 ft) such as the highest parts of the Andes.

Description

At 34–45 centimetres (13–18 in) in length and 200–450 grams (7.1–16 oz) in weight, it is significantly smaller than the Northern Goshawk of Eurasia and North America, and somewhat smaller than the Cooper's Hawk of North America, but among the largest Accipiter hawks in Central and South America (only the rare Grey-bellied Hawk is somewhat larger).As in other Accipiter hawks, the female is far larger than the male. Adults are grey above with darker wings and crown, and a banded tail. The underparts typically vary from dark grey to very pale grey, but the southern subspecies can sometimes be rufescent below. The thighs are always pure rufous (not always easily seen), and the underwing coverts are white in the northern subspecies and rufous in the southern. Juveniles are very variable. They can be white, buff or rufous below, and sometimes with dark streaks. Their upperparts are browner than in adults, and the thighs are sometimes paler.

Taxonomy

The Bicoloured Hawk is a species in the genus Accipiter and is included in the family Accipitridae. Three subspecies are currently recognized. The Bicoloured Hawk is also closely related to the Cooper’s Hawk (A. cooperii) and the Gundlach's Hawk (A. gundlachi); these three form a superspecies. Until recently, the Chilean Hawk (A. chilensis) from the colder, southernmost South America was treated as a race ofA. bicolor but due to its differences in habitat preferences and plumages from the Bicoloured Hawk, A. chilensis is now considered a full species.
Four subspecies of A. bicolor are acknowledged. These are:
  • A. b. bicolor, which is found in Southeastern Mexico and south through northern South America. Adults have a black crown, slate upper parts and a blackish tail that displays two or three pale bars. The primaries are obscurely barred.
  • A. b. fidens, which occurs in Eastern and Southern Mexico. It is morphologically similar to A. b. bicolor, but is larger in size and darker in color.
  • A. b. pileatus, living in Brazil. Adults are similar to A. b. bicolor, but are much paler and have a pearl-grey collar. Under-wing coverts and thighs are rufous.
  • A. b. guttifer; located in South Bolivia and northern Argentina. The underparts of the adult are grey or extensively salmon rufous with large white spots and bars.

Habitat and distribution

The Bicoloured Hawk is widespread but uncommonly observed. Its range extends from Mexico to west Ecuador, the Guianas to Colombia, south to east Peru, through Amazonian Brazil to Paraguay, north-north western Argentina, Bolivia and to Chile. It mainly resides in forests, along forest edges and in clearings in tropical and locally subtropical zones, although its habitat is none too specialized. It may also reside in rain forest, drier, thinned forest, and palm savanna with gallery forest.
Forest disturbance and fragmentation negatively affect the habitat and quantity of the Bicolored Hawk, which is most abundant in primary undisturbed forest or riparian forest. There are fewer hawks in disturbed habitats such as forests that have been logged, and even fewer in those fragmented habitats that provide greater than 66% forest cover. These hawks are rarely present in forests that provide less than 66% forest cover.

Behaviour

The Bicoloured Hawk is difficult to detect due to its shyness and inconspicuousness. Because of this behaviour, the Bicoloured Hawk may be more common than it seems.

Vocalisations

Its vocalisations are mainly subdued and unnoticeable. Males have been heard to give a soft, clear whistle and females can emit a loud "cac cac cac" when around the nest and young. A barking "kra-kra-kra-kr-kr-kr-ka" may also be heard from both sexes. During incubation, males give a sharp "kek" vocalisation upon arrival to the nest with food, to which the female replies with a nasal "wreh".

Diet

These hawks capture prey in a stealthy manner by flying through dense vegetation to ambush unsuspecting prey. They may also capture prey through aerial pursuit after inconspicuously sitting and watching their target. At times, the Bicoloured Hawk may hunt in pairs. Most commonly, it feeds on smaller birds such as thrushes and small doves but has also been known to consume small mammals and reptiles. Several instances where the hawks attack groups of squirrel monkeys or tamarins have been witnessed. In addition, these hawks may instead follow groups of monkeys in order the feed on the insects that are exposed by the monkeys.

Reproduction

Bicoloured Hawks breed in forest areas, choosing to build nests on tree branches and occasionally hanging vines. The nest is built in cooperation between the male and female and is constructed from dried sticks and leaves. Each breeding pair will normally build a new nest at the beginning of each breeding year. Copulation occurs after breeding activities such as feeding and nest building have been completed. Egg laying takes place approximately five weeks after copulation and the dull white eggs measure an average of 47.1 mm × 36.5 mm; clutches average 1–3 eggs.The eggs are brooded for about three weeks by the female while the male forages for food. Bicoloured Hawk chicks are categorized as semi-altrical; the eyes are open at hatching but the chicks are not immediately mobile and are fed by the parents. The young fledge around 30–36 days after hatching and the fledgling period spans nearly seven weeks, during which the young will return to the nest frequently for food until they become independent.

>Accipiter gundlachi (Gundlach's Hawk)

Gundlach's Hawk


Gundlach's Hawk
Conservation status
Scientific classification
Kingdom:Animalia
Phylum:Chordata
Class:Aves
Order:Falconiformes (or Accipitriformes, q.v.)
Family:Accipitridae
Genus:Accipiter
Species:A. gundlachi
Binomial name
Accipiter gundlachi
Lawrence, 1860
Synonyms
Accipiter gundlachii Lawrence, 1860 [orth. error]
The Gundlach's Hawk (Accipiter gundlachi) is a species of bird of prey in the Accipitridae family. It is endemic to Cuba.
Its natural habitats are dry forests and lowland moist forests. It is threatened by habitat loss.

>Accipiter cooperii (Cooper's Hawk)

Cooper's Hawk


Cooper's Hawk
Conservation status
Scientific classification
Kingdom:Animalia
Phylum:Chordata
Class:Aves
Order:Falconiformes
(or Accipitriformes, q.v.)
Family:Accipitridae
Genus:Accipiter
Species:A. cooperii
Binomial name
Accipiter cooperii
(Bonaparte, 1828)
Cooper's Hawk (Accipiter cooperii) is a medium-sized hawk native to the North Americancontinent and found from Canada to Mexico. As in many birds of prey, the male is smaller than the female. The birds found east of the Mississippi River tend to be larger on average than the birds found to the west.

Taxonomy

Cooper's Hawk was first described by French naturalist Charles Lucien Bonaparte in 1828. It is a member of the goshawk genus Accipiter. This bird was named after the naturalist William Cooper, one of the founders of the New York Lyceum of Natural History (later the New York Academy of Sciences) in New York. Other common names; Big Blue Darter, Chicken Hawk, Hen Hawk, Mexican Hawk, Quail Hawk, Striker and Swift Hawk.

Description


Comparison of a male Cooper's Hawk (left) with a female Sharp-shinned Hawk(right)
The average size of an adult male ranges from 220 to 410 g (7.7–14.5 oz) with a length between 35 and 46 cm (14–18 in). The adult male is significantly smaller than the average female, which are 330 to 680 g (11.7–24 oz) and 42 to 50 cm (17–20 in) long. Its wingspan ranges from 62 to 90 cm (25–36 in).Individuals living in the eastern regions tend to be larger and heavier than those in the western regions. All have short rounded wings and a very long tail with dark bands, round-ended at the tip. Adults have red eyes and have a black cap, with blue-gray upper parts and white underparts with fine, thin, reddish bars. Their tail is blue gray on top and pale underneath, barred with black bands. Immatures have yellow eyes and have a brown cap, with brown upper parts and pale underparts with thin black streaks mostly ending at the belly. Their tail is brown on top and pale underneath, barred with dark bands. The eyes of this hawk, as in most predatory birds, face forward, enabling good depth perception for hunting and catching prey while flying at top speeds. They have hooked bills that are well adapted for tearing flesh of prey.Immatures are somewhat larger than a Sharp-shinned Hawk and smaller than a Northern Goshawk, though small males nearly overlap with large female Sharp-shinned Hawks, and large female Cooper's Hawks nearly overlap with small male Goshawks. The Cooper's Hawk appears long-necked in flight and has been described by birdwatchers as looking like a "flying cross". The Cooper’s Hawk is seen mostly flying with quick, consecutive wing beats and a short glide, though they may also soar.

Distribution and habitat

Their breeding range extends from southern Canada to northern Mexico. They are generally distributed more to the south than the other North American Accipiters, the Sharp-shinned Hawk and the Northern Goshawk. Birds from most of the Canadian and northern-U.S.-rangemigrate in winter, and some Cooper's Hawks winter as far south as Panama). The Cooper’s Hawk occur in various types of mixeddeciduous forests and open woodlands, including small woodlots, riparian woodlands in dry country, open and pinyon woodlands, and forested mountainous regions and also now nests in many cities. They were once thought to be adverse to cities and towns, but are now fairly common urban and suburban birds. The cities provide plenty Rock Pigeon and Mourning Dove for the Cooper’s Hawk to prey on.

Sharp-shinned Hawks (which closely resemble this small Cooper's Hawk) are also attracted to backyard feeders by smaller birds

Behavior

Feeding


Eating a finch in a backyard with feeders
These birds capture prey from cover or while flying quickly through dense vegetation, relying almost totally on surprise. One study showed that this is a quite dangerous hunting style. More than 300 Cooper’s Hawk skeletons were investigated and 23% revealed healed fractures in the bones of the chest.Cooper's Hawks prey almost exclusively on small to mid-sized birds. Typical prey species include American Robins, otherthrushes, jays, woodpeckers, European Starlings, quail,icterids, cuckoos, pigeons and doves. Birds preyed on can range in size from wood-warblers to Ring-necked Pheasants. They may also prey upon the raptor American Kestrel and other smaller raptors, including their cousin the Sharp-shinned Hawk.They have been known to rob nests and may supplement their diet with small mammals such as chipmunks, hares, mice, squirrels, and bats. Even more rarely, they may predate onlizards, frogs, snakes and large insects. It normally catches its prey with its feet and kills it by repeatedly squeezing it and holding it away from its body until it dies. They have also been seen drowning their prey, holding it underwater until it stops moving. The hawks, in addition, often pluck the feathers off their prey on a post or other perch. They have been increasingly seen hunting smaller songbirds in backyards with feeders. They will perch in trees overlooking the feeders, then swoop down and scatter the other birds in order to capture one in flight. These hawks can also pursue their prey on the ground by half running and half flying.

Courtship

The Cooper’s Hawks are monogamous and most mate for life. Pairs will breed once a year and raise one brood per breeding season. Courtship displays include stylized flights with the wings positioned in a deep arc. During their flight displays the male will begin by diving toward the female. A slow speed-chase follows involving the male flying around the female exposing his expanded under tail coverts to her. The male raises his wings high above the back and flies in a wide arc with slow, rhythmic flapping. Courting usually occurs on bright, sunny days, in midmorning.After pairing has occurred, the males make a bowing display before beginning to build the nest.

Breeding


Juvenile
Their breeding habitats are forested areas. The breeding pair builds a stick nest in large trees. Over a two week period the pair builds the nest. The nests are piles of sticks around 27 inches in diameter and 6- 17 inches high with a cup- shaped depression in the middle that is 8 inches across and 4 inches deep. Their nests are built in pines, oaks, Douglas- firs, beeches, spruces, and other tree species usually on flat ground rather than on a hillside. The nests typically are about 25–50 feet high off the ground, halfway up the tree, and out on a horizontal branch. The clutch size is usually 3 to 5 eggs. The cobalt-blue eggs average about 48 x 38 mm (1.9 x 1.5 in) and weigh about 43 g (1.5 oz). The female incubates the eggs between 30 to 36 days.The hatchlings are about 28 g (1 oz) and 9 cm (3.8 in) long and are completely covered in white down. They are brooded for about two weeks by the female, while her mate forages for food. The fledging stage is reached at 25 to 34 days of age, though the offspring will return to the nest to be fed until they become independent around 8 weeks. Eggs and nestlings are preyed on, rarely, by raccoons,crows as well as other competing Cooper's Hawks. Adults rarely fall prey to larger raptors, namelyRed-tailed Hawks, Great Horned Owls, Peregrine Falcons, Golden Eagles, and Northern Goshawks.

Communication

Cooper’s Hawks communicate using vocalizations and displays. Vocal is probably preferred over display, because the denseness of their habitat could prevent displays from being seen from a distance. Males are usually submissive to females and will listen for reassuring call notes the females make when they are willing to be approached. The males have a higher pitched voice than females.

Lifespan

Cooper’s Hawks have been known to live as long as 12 years in the wild. However, the oldest known living hawk was 20 years and 4 months old.

Status and conservation


Juvenile
At one time, Cooper's Hawks were heavily hunted in persecution for preying on poultry and were called "chicken hawks". It is now known that predation by these hawks on domestic animals borders are negligible, and they are rarely hunted these days. Cooper's Hawks' breeding success was also reduced by the use of the pesticide DDT, but the ban of DDT ended that threat. Since then, the adaptable Cooper's Hawk has thrived. However, one threat facing Cooper’s Hawks today is the degradation and loss of habitat. Management activities like logging may make their former habitat unsuitable for breeding.